Spaarnelezing
Met vreugde nodigt het bestuur van de KHMW u uit voor de tweejaarlijkse:
Spaarnelezing op donderdag 11 mei 2017 om 15.00 uur
in de Doopsgezinde Kerk, Frankestraat 24 in Haarlem.
Aanmelden uiterlijk 30 april via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
De Spaarnelezing is een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Teylers Museum. Het doel is om wetenschappelijke onderwerpen te delen met een breed publiek. Vooraanstaande sprekers behandelen verleden, heden en toekomst van de wetenschap.
Dit jaar staat de Spaarnelezing in het teken van Hendrik Lorentz. Deze beroemde Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde was in het begin van de twintigste eeuw secretaris van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In Teylers Museum had hij een eigen laboratorium. Op 18 mei wordt dit Lorentz Lab in Teylers Museum voor het grote publiek heropend, een goede aanleiding om twee internationaal gerenommeerde wetenschappers aan het woord te laten:
Prof. Sir. M. (Michael) Berry FRS, H. H. Wills Physics Laboratory, University of Bristol, UK
From Lorentz to mass entertainment: a meditation on physics and technology
Connections between physics and technological invention, and aspects of life that seem far from science, are both unexpected and unexpectedly common. And rather than flowing one way - from physics to gadgets - the connections form an intricate web, linking aspects of human culture in a way that frustrates our convenient compartmentalisations. This theme will be discussed not abstractly, but with examples, some traced back to Lorentz, ranging from TV to the democratization of music, the Afsluitdijk, Chinese magic mirrors and the colour of gold.
NB: deze lezing wordt in het Engels gehouden.
Prof. dr. S. J.M.H. (Suzanne) Hulscher, hoogleraar waterbeheer aan de Universiteit Twente
Onderzoek dat wél zoden aan de dijk zet!
Behalve als Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, geldt Hendrik Antoon Lorentz als pionier in waterbouwkundig onderzoek. Hij leidde de Staatscommissie Zuiderzee, die rond 1920 de gevolgen van de nog te bouwen Afsluitdijk onderzocht. Met zijn hiervoor ontwikkelde netwerkmodel van de Waddenzee was Lorentz zijn tijd ver vooruit. Vergeet niet: aan het begin van de twintigste eeuw moesten de berekeningen nog met de hand gedaan door een zaal vol mensen. Toch was Lorentz met slimme vereenvoudigingen in staat de waterstanden door het getij en stormvloeden nauwkeurig te berekenen. En kon hij ook de invloed van de Afsluitdijk op deze waterstanden voorspellen. Ook vandaag de dag leren we nog van Lorentz’ aanpak. Zo blijken slimme vereenvoudigingen in het algemeen, en de netwerkbenadering in het bijzonder, succesvol in waterbouwkundig onderzoek.
De presentatie is in handen van dagvoorzitter Ziggy Klazes.
Programma
14.30 uur inloop
15.00 uur aanvang lezingen
17.00 uur borrel
17.30 uur einde
Voor extra informatie over de sprekers:
prof.sir. M. Berry
prof.dr. S.J.M. Hulscher